Vandring ved Flyndersø
Flyndersø-området er et enestående fredet naturområde på 1200 ha. Søen er omgivet af store hedeområder, egekrat og plantager. Ved søen kan du opleve et rigt fugleliv og hedens særprægede miljø.
På tur ved Flyndersø, Flyndersø: 4,8 km, Snævringen: 1,4 km
Danmarks største hedesø – midt mellem hede og skov
Flyndersø-området er et enestående fredet naturområde på 1200 ha. Søen er omgivet af store hedeområder, egekrat og plantager. Ved søen kan du opleve et rigt fugleliv og hedens særprægede miljø.
De afmærkede stier i området leder igennem et spændende landskab med meget varieret natur. Flyndersø-området er formet af istiden og er kendt for sine ”dødishuller”, som er store fordybninger og kratere i landskabet, skabt af isklumper i istiden.
Ved Flyndersø er mange af arealerne privatejede. En stor del af heden afgræsses af får. Vær en god gæst, vis hensyn til både dyr og mennesker og respekter skiltningen i området.
Flyndersø:
P: Ved indkørsel fra Herningvej (N 56° 31.114', E 8° 57.335' )
L: 4,8 km
Markering: Rød
På denne rute kommer man blandt andet forbi ”Ingeniørens Bænk” – et udsigtspunkt.
Fra denne bænk er der en flot udsigt ned mod Tagmose Odde. Man kan tydeligt se, hvordan søen består af en række bassiner adskilt af næs eller odder. Hvert bassin er aftryk af en dødisklump, mens odderne markerer, hvor de stødte sammen. Hele søen er 8 km lang.
Snævringen:
P: Ved indkørsel fra Herningvej (N 56° 31.270', E 8° 57.434' )
L: 1,4 km
Markering: Gul
Snævringen er et meget uforstyrret og naturskønt område. Her er opholdsareal og afmærket natursti. Sidder man stille ved søen, kan man være heldig at se fiskeørn eller havørn glide over himmelen. Isfuglen holder også til i området. I ”Bærs Hedehuse” ude ved Snævringen boede Fisker Hans engang. Han var erhvervsfisker på søen. Respekter skiltningen i området. ”Bærs Hedehuse” er privat, og der er ikke offentlig adgang. Ved Snævringen kan man se de gamle afvandingskanaler langs søbredden. De blev gravet med håndkraft i 1800-tallet, da man ville tømme søen for vand og dyrke hø og korn på arealet. Projektet blev heldigvis opgivet.