Øl & Østers
Øl og østers passer utrolig godt sammen. På mange måder passer øl og østers bedre sammen end østers og champagne, som så mange ellers tror. Her får du vores bud på 24 forskellig-tilberedte østers samt hvilken lokal øl fra en af vores lokale bryggerier, der passer godt til.
Mange tror, at det eneste man kan drikke til østers, er champagne - men det er ikke korrekt. Mange tror også, at den eneste måde at spise østers på, er rå - det er heller ikke korrekt. Faktisk fungerer østers rigtig godt sammen med øl og der findes mange forskellige måder, at tilberede de lækre østers på.
Derfor kommer vi her med 24 bud på, hvordan man kan tilberede østers samt hvilken øl fra vores lokale bryggerier, der passer særlig godt til.
Øl & Østers stammer fra vores Øl & Østers Julekalender 2022, hvor to østers-eksperter og en vært smager på 24 øl fra vores lokalområde, samt 24 forskellig-tilberedte østers. Alt dette blev filmet i 24 afsnit (men filmet på en dag) og afsnittende kan du se ved at klikke på billederne nedenfor.
De forskellige østers er lavet og tilberedt af Jesper Voss (Oyster King) og Jesper Lynge (Livø Feriecenter).
24 øl og østers
Fur Christmas Ale, 9,4 %, er en kompleks julebryg fra Fur Bryghus af typen Belgian Strong Dark Ale med muscovadosukker og amerikansk humle. Fur Christmas Ale passer perfekt til den kraftige julemad, men er også en nydelse til enhver hyggestund.
Østers Naturel
Østers Naturel, eller den klassiske østers, serveres med citron og fungerer som en god kombination med Fur Christmas Ale.
Aronia Sour Ale fra Nees Bryghus er en øl, gæret på vildgær, som giver en syrlig smag. Den er brygget på byg- og hvedemalt, tilsat Aronia fra Thy øko-bær. Bygmalten er en blanding af 4 forskellige malttyper. En af malttyperne er dyrket på Mors, da bryghuset gerne vil de lokale råvarer.
Lammetatar Østers
Til Aronia Sour Ale serveres Lammetatar Østers. Ingredienserne er lammekød, persille med tilsat sennep, salt og peber.
Jubilæumsbryggen fra Struer Håndbryg er en øl på 4,5 %, som er brygget på tre forskellige slags bygmalt, samt humle, havregryn, rørsukker og gær. Det er en all round øl, som kan nydes til frokoster og middage. Øllen er lavet i forbindelse med Struers 100-års jubilæum som købstad.
Østers Francaise
Østers Francaise serveres med mørk balsamico eddike, rødløg og et nip rørsukker.
Hyldeknægt er Staarup Håndbrygs svar på en pilsner uden at være det. Den indeholder bl.a. hyldeblomster, citronskiver og hyldeblomstsirup – ikke overdrevet men nok til at give øllen sit kendetegn. Øllen indeholder 4,6% alkohol.
Østers Colin
Østers Collin fås med en blanding af adskillige ingredienser, herunder agurk, æble, olivenolie, citronsaft og skal, tilsat peberrod, karse, rørsukker og gin.
Old Gambrinus Dark fra Hancock er 100% Saaz humle og indeholder 9,5% alkohol. Den er brygget med lagermalt og en speciel bryggemetode. Den er et glimrende alternativ til rødvin, og kan med fordel lagres i adskillige år, hvorved smagen nærmer sig en god portvin.
Østers Priapos
Østers Priapos serveres med pesto, feta og et lille dryp af chiliflager.
Oyster Stout er brygget på friske Limfjordsøsters og er en let stout øl fra Fur Bryghus og Glyngøre Shellfish. Friske østers tilsættes under brygningen og giver øllet en sofistikeret smag af mineraler, malt, ”vild natur” med duft af engelsk lakrids.
Østers Kornblomst
Østers kornblomst, som navnet siger, serveres med blå kornblomst fra Thise sammen med blåbær og smule honning.
Den Blonde fra Nees er en sød blonde øl fra Nees Bryghus, som er baseret på lokale råvarer. Den er sødet med honning fra bryghuset egen bigård. Der er brugt en meget sød og lys forårshonning, som giver en særlig smag i øllet.
Østers Oyster King
Den ikoniske Østers Oyster King serveres med jordbær, lime og peberfrugter af 4 farver.
IPA er brygget af Struer Håndbryg på fem forskellige slags bygmalt, tre slags humle, rørsukker, havregryn og gær, og indeholder 5,5% alkohol. Øllet er eftergæret på flaske og indeholder derfor naturlige gærrester. Skænk forsigtigt, så gæret bliver i flasken.
Østers Cerviche
Østers Cerviche serveres med rødløg, rød og gul peber, chiliflager, koriander og en kombination af lime- og citronsaft.
HumleJul er en lys ale som Staarup Håndbryg har forkælet med den dejlige amarillo-humle fra USA. Nydes til julefrokosten, eller når du er ved at være træt af den tunge mad...så løfter HumleJul dig et eller to niveauer op.
Østers Limfjorden on fire
Østers Limfjorden on fire serveres med rom og smør.
Saaz Brew fra Hancock er den tjekkiske Saaz, der er en af verdens fineste og dyreste humlesorter. Det er i øvrigt humlen, der har givet inspiration til navnet. Saaz Brew er undergæret, hvilket betyder, at der under gæring og lagring stilles meget store krav til både temperatur og tid. Derfor er Saaz Brew lagret i mindst 180 dage ved 0 grader C. inden den tappes på flasker. Saaz Brew har en alkoholstyrke på 8,1 %.
Østers Kilpatrick
For at skabe en god kombination til Saaz Brew, serveres Østers Kilpatrick med bacon, Worcestershire sauce og lidt ketchup.
Nytår fra Struer Håndbryg er brygget på 5 slags bygmalt, humle, kaffe, rørsukker, farin, havregryn og gær. Øllen bliver kun brygget én gang om året, nemlig til fejring af nytåret.
I dette afsnit smages også på Chili nektaren, som er brygget på dansk honning, friske chilifrugter, havregryn og gær, og indeholder 13,5% alkohol. Det er en dessertvin/aperitif som kan nydes til f.eks. oste, chokolade, en kop kaffe og til østers.
Østers Cunningham
Østers Cunningham serveres med usaltet smør, forårsløg og marmite eller Worcestershire sauce.
Brownie er en mørk sød øl fra Nees Bryghus, som ikke smager så mørk som udseendet lader til. Brownien er sød med en mørk sensommerhonning, som godt kan udfordre lidt på skumdannelsen, men giver en dejlig smagsoplevelse. Her er der brugt 4 forskellige malttyper. Pilsnermalt er dyrket på Mors og honning fra en egen bigård.
Eastern Oyster
Eastern oyster indeholder flere ingredienser, heriblandt ingefær, ørred kaviar, sojasauce, yuzujuice, citronsaft, mirin, risvinseddike, brun farin og sesamolie.
Fur IPA fra Fur Bryghus er brygget med malten pale ale, engelsk humle og gær. Den er tørhumlet med de amerikanske humletyper Mosaic og Simcoe for at give en frisk, aromatisk og harmonisk humleoplevelse. Øllen indeholder 5,6% alkohol.
Østers Popeye
Østers Popeye serveres med sherry, fløde, spinat, muskat, sennep og limesaft tilsat salt og peber.
Landsvale er en lys, forfriskende ale, med en dyb bouquet af nyslået hø og høj himmel, fra Staarup Håndbryg. Landsvale er en rigtig frisk øl, der passer godt til fisk og fjerkræ eller årets første grillede nakkekoteletter med nye kartofler. Flasken indeholder 5,9 % alkohol.
Østers Estragon
Østers Estragon er en "upgraded" version af Østers Kornblomst - serveres med frisk estragon, fløde og Blå Kornblomst fra Thise.
Jule Hvidtøl No.1 er for mange en årlig tradition fra Hancock. Den har en mørk gylden farve med et stabilt brunt skum. Smagen er kraftig og fuld af sødme med en anelse bitterhed, der samlet set gør den læskende og lækker. Den indeholder kun 1,8% alkohol.
Østers Roulette
Østers Roulette serveres med vodka, tre farver chili og rød tabasco.
Fur Julebryg fra Fur Bryghus er mørk rubinrød med tæt nøddebrunt skum, der har lang holdbarhed og giver flotte blonder på glasset. Smagen er af fyldig karamel med association af anis og lakrids. En rund, varm og kompleks smag med en harmonisk bittersød afrunding med 6,5% alkohol.
Østers pastis
Østers pastis serveres, som navnet siger, med pastis, champagne eller øl, fløde, fennikel, gulerod, rødløg, hvidløg og grønt æble, tilsat Ricarden og paprika.
Bølgegang på færgen (Dark Saison) fra Nees Bryghus er en øltype fra det belgiske/franske bondekøkken, som blev brygget til sæsonarbejdere på gårdene. Her er brugt 4 forskellige malttyper og en gær, der efterlader en eftersmag af whisky, sammen med en snært af fersken.
Beruset Østers
Beruset Østers serveres sammen med en Bloody Mary, som består af vodka, tomatjuice, peber og selleri salt.
Honning cider fra Struer Håndbryg er brygget på dansk honning, friskpresset citron og mynte og indeholder 5% alkohol. Det er et herligt og friskt alternativ til dig som ikke er den store øldrikker. Honning cider begår sig særdeles godt til en lækker limfjordsøsters.
Østers Hogwash
Østers Hogwash serveres med risvin eddike, mirin, limesaft, frisk koriander og frisk jalapeno.
Humlehave fra Staarup Håndbryg indeholder Mosaic humlen, som sammen med gode maltsorter dannet gode rammer for en skøn frisk IPA med velsmagende og tydelig humlebitterhed. Nyd Humlehave til frokosten eller i varmen fra en solstråle. Øllen indeholder 5,6% alkohol.
Østers Caviar
Østers Caviar serveres med hindbær og kaviar.
Økologisk Pilsner fra Hancock er brygget på økologisk pilsnermalt fra det tyske malteri Bestmalz, der blev grundlagt i 1798. Øllet er brygget med Saaz humle fra Tjekkiet, ligesom der bruges Tysk Halletauer humle til at give øllet en mere markant bitterhed.
Østers Caviar
Østers Caviar serveres med kaviar, hindbær, jordbær og friskkværnet peber.
Fur Bock fra Fur Bryghus er en klar og dyb ravgylden øl med fyldigt, cremefarvet skum med lang holdbarhed. Den har en dyb maltet duft med fine oplevelser af humle – og en kraftig, rund maltet smag med en fyldig harmonisk afslutning af humle, som indeholder 7,6% alkohol.
Dessert Østers
Dessert Østers serveres som en sød kombination af panko mel, ribssaft, sherry, husblas, hvid chokolade, solbærmarmelade, mørkt smør og citronsaft.
Imperial stout fra Nees Bryghus er krydret med den mørke sensommerhonning. Den har derudover fået en ekstra pift af humlen, som vil give den en forholdsvis kraftig smag. Øllet har ikke den højeste alkohol procent, men en kraftfuld smag som kendetegner en Imperial Stout. Til at brygge Imperial Stout er der brugt 6 forskellige malte i blandingen.
Østers Batter
Østers Batter serveres med dalarhvede, æg, fløde fra Thise og pilsner.
Juleklokker er fra Staarup Håndbryg og er en dyb, krydret ale med koriander og kanel, som har god bitterhed. Den er perfekt på det store julefrokostbord eller juleaften sammen med flæskestegen, de sprøde svær og juleanden. Juleklokker brygges i august og september. Indeholder 8% alkohol.
Østers Balsamico
Østers Balsamico serveres med mørk balsamico vinaigrette, rødløg og tilsat rørsukker.
Julebryg fra Hancock lagres 2 år ved frysepunktet inden den tappes. Under denne lange lagringstid udvikles de forskellige smagsnuancer som er med til at give julebryggen sin helt egen smag med enorm maltfylde og afrundet humlekarakter. Måske den stærkeste dansk bryggede julebryg med 10,5% alkohol og 100% Saaz humle.
Østers ala mande
Østers ala mande er den ægte Juleøsters. Serveres med smør fra Thise, græsmælk, dalarhvede, panko mel, mandelsplitter, syltede kirsebær og rapsolie til friture.